JIKEY : TEATER WARISAN LANGKAWI - Muhammad Izzat Md. Isa (Sintok, Kedah : UUM Press, 2022)
Jikey merupakan salah satu teater tradisional Melayu dan teater rakyat, yang pernah terkenal di sekitar wilayah selatan Thailand dan wilayah utara Malaysia. Sejarah awal tentang kewujudan teater ini masih lagi tidak jelas, namun didapati teater ini 'membesar' dalam suasana pergolakan politik di Utara Semenanjung Tanah Melayu sejak berabad-abad lampau.
Keywords: Jikey; Theater -- Malaysia -- Pulau Langkawi (Kedah); Folk drama; Folk dancing -- Malaysia -- Pulau Langkawi (Kedah); Performing arts -- Malaysia -- Pulau Langkawi (Kedah)