Muhammad Anak Yatim - Said, Muhammad Sameh, Prof. Dr.; Gunawan, Indra, Lc; Majdi, Udo Yamin Efendi; Setiawan, Iwan, S.Pd (Shah Alam, Selangor : Grup Buku Karangkraf Sdn. Bhd., 2018)
Nabi Muhammad SAW seorang Nabi yang memiliki kisah hidup yang penuh dengan ujian dan cabaran. Sejak kecil, Baginda kematian ayahnya, diikuti ibunya dan kemudian datuk yang sangat menyayanginya. Namun, Allah SWT menghendaki lelaki ini menjadi seorang pemimpin yang agung dan disegani ketika mempersiapkannya sebagai Rasul terakhir. Statusnya sebagai anak yatim piatu bukan halangan bagi Baginda untuk dicintai oleh para sahabat. Malah Baginda amat disegani oleh pihak lawan. Keperibadiannya yang luar biasa, budi pekerti dan akhlak yang agung, sifat toleransi dan ketabahan menerima kesulitan demi agama sangat menyentuh hati umat Islam. Walaupun Baginda tidak pernah kita lihat akan tetapi kita tetap mencintai dan beriman dengannya. Lelaki yang telah mengubah sejarah kemanusiaan ini telah menjadi teladan kepada setiap manusia yang beriman kepada Allah Taala. Sollu ala nabbiy!
Contains verses from the Qur'an and quotes from the Hadith
Includes bibliographical references
Keywords: Muhammad, -- Prophet, -- -632; Prophets in the Qur'an -- History